Fabryczne aku jest długowieczne w porównaniu do kupowanych później.
A żeby było śmieszniej, to te fabryczne są produkowane w Polsce dla grupy VW.
No, przynajmniej jeszcze 3 lata temu były produkowane. Teraz nie wiem, bo nie miałem okazji zaglądać do auta 2011r. >
producent w sumie nieistotny. pilnowanie prądu ładowania klamota jest ważne. jak się dba to akumulator jest dlugowieczny. regularne ładowania i niedoprowadzanie do nadmiernego rozladowania to również krok w kierunku witalnosci baterii.
Nigdy nie miałem problemów z akumulatorami Centry, mam nadzieję, ze z tego też będę zadowolony.
Na razie trzy lata gwarancji, dwa lata assistance.
Wymiarowo nowy akumulator jest nieco mniejszy od fabrycznego.
Grunt, że nie większy...
:wink:
Mam ten sam akumulator, rok czasu bez problemów. W sumie zima w tym roku była słaba więc nie przetestowany w warunkach extremalnych
50% futur pada do 2 lat. Reszta wytrzymuje do 5 pod warunkiem, że nie będzie rozladowywana np. gps, a auto będzie wiele godzin jeździć. . Ten typ akumulatora bardzo słabo pobiera ładunek w niskich temperaturach. Do naładowania potrzebuje 14,7V, lub kilkudziesięciu godzin przy 14,4V. Przy starszej instalacji i napieciach 13,9-14,1V do wyrzucenia jest po pierwszej zimie. Pozytywne rozpatrzenie reklamacji poniżej 1%.
Sebastian_M26, Excide Premium to nie jest to samo co Centra Futura? Z opisu na ich stronie wynika, że to są identyczne akumulatory. U mnie już dwie zimy przeżył, tylko, że u mnie jest dokładnie tak jak piszesz czyli dłuższe trasy, auto praktycznie codziennie jeździ i napięcie ładowania w okolicach 14,6V jak sprawdzałem miernikiem
jak się dba to akumulator jest dlugowieczny. regularne ładowania i niedoprowadzanie do nadmiernego rozladowania to również krok w kierunku witalnosci baterii.
Tutaj bym polemizował, bo akurat rozładowanie aku (no nie do zera, ale tak do 25%) trzy-cztery razy w roku i ponowne jego naładowanie może wydłużyć okres eksploatacji nawet do x2.
Innymi słowy, jeżeli auto ma sprawne ładowanie i jeździ codziennie na długich odcinkach, to taki przeciętny akumulator wytrzyma 2-3 lata.
Natomiast jeżeli taki akumulator zostanie rozładowany parę razy w roku i porządnie naładowany, to będzie nam dłuuugo służył.
Teraz nie chce mi się tłumaczyć, dlaczego tak się dzieje, jakie reakcje zachodzą - po prostu uwierzcie mi na słowo, jako byłemu pracownikowi ZAP Piastów.
[ Dodano: Pią 11 Kwi, 14 20:28 ]
Zamieszczone przez Sebastian_M26
Reszta wytrzymuje do 5 pod warunkiem, że nie będzie rozladowywana np. gps, a auto będzie wiele godzin jeździć.
Jest wręcz przeciwnie!
Zamieszczone przez Sebastian_M26
Ten typ akumulatora bardzo słabo pobiera ładunek w niskich temperaturach.
Yyyyy... że co słabo pobiera? Ładunek? Jaki ładunek, w jak niskich temperaturach? Ty w ogóle wiesz o czym piszesz?
Zamieszczone przez parasite
czyli dłuższe trasy, auto praktycznie codziennie jeździ i napięcie ładowania w okolicach 14,6V jak sprawdzałem miernikiem
O tym właśnie pisałem w poprzednim poście. Rozładuj ten aku do stanu takiego, aby rozrusznik zauważalnie wolniej zaczął kręcić, a potem w długą drogę - wtedy sam się doładuje.
I rób tak co kwartał, a będziesz Pan zadowolony, obiecuję :!:
różne typu akumulator ów różnie reagują na takie zabiegi... rekrystalizacja nie wszystkim typom na dobre wychodzi.... ale owszem jest to pewien sposób na rekondycjonowanie ale trzeba uważać by prądem udarowym nie popiescic rozladowanego akumulatora bo delikatnie płyty się pozbeda pasty i po temacie.....
Panowie, mam pytania w kwestii akumulatora. Jakie max. wymiary może mieć aku (długość)? I czy 74Ah styknie czy coś mocniejszego? Bo wybrany przeze mnie model ma różne pojemności.
Wyszukiwarki pokazują max 77 Ah, który ma wymiary dł.278 x szer.175 x wys.190mm i taki na pewno wystarczy. 80 Ah, 85 Ah mają dł. 315-353 mm. szer.175 wys. max. 190 mm.
Większy np. 90 Ah ma wymiary 353 x 175 x 190 i na długość może się nie zmieścić. Ale to już trzeba by zmierzyć
Niejednokrotnie "dobry" akumulator przy mniejszej pojemności ma większy prąd rozruchowy, a to jest ważniejszy parametr.
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Ze względu na to, że bez wyjęcia aku nie da się precyzyjnie zmierzyć wymiarów wewnętrznych tej plastikowej puszki na aku wyszło mi 31 cm, 80 Ah ma 31,7...
74 Ah - 680 A
80 Ah - 700 A
80 Ah nie wejdzie, ale znalazłem coś w zamian i mam 2 typy.
1. Jenox Classic 74 Ah 680 A
2. Jenox Gold 77 Ah 770 A
Firmę Jenox polecił mi zaprzyjaźniony mechanik. Ponoć robi je Centra do spółki z BOSCH.
Widzę że głosy rozkładają się na Vartę i Centrę. Co myślicie o ZAP Sznajdzerze i Moll - praktycznie zero opinii na forum.
Wzbudzanie akumulatora światłami przed rozruchem warto czy mit?
Widzę że głosy rozkładają się na Vartę i Centrę. Co myślicie o ZAP Sznajdzerze i Moll - praktycznie zero opinii na forum.
Wzbudzanie akumulatora światłami przed rozruchem warto czy mit?
U mnie ZAP wytrzymał 3 lata. Samochód cały czas pod chmurką...
Komentarz